1 2

Set 2 Latihan Bahasa Melayu Tingkatan 4 Sekolah Menengah KSSM

Senarai Subjek Tingkatan 4

Soalan Sintaksis
Praktis 1

Baca petikan di bawah dengan teliti. Tukarkan ayat bersusunan biasa yang bergaris kepada ayat bersusunan songsang tanpa mengubah maksud asalnya.

Anand amat meminati pelbagai kerjaya yang berkaitan dengan hal-hal perkomputeran. Dia meminati seni reka bentuk grafik. Dia juga meminati hal-hal berkaitan dengan pembangunan sistem perisian dan juga pengaturcaraan. Ketiga-tiga bidang kerjaya ini amat diminatinya. Dia berbelah bahagi untuk membuat pilihan. Rakan-rakan Anand mencadangkan agar dia memilih kerjaya yang berkaitan dengan seni reka bentuk grafik. Ibu bapanya pula mencadangkan sesuatu yang lain, iaitu pegawai teknologi maklumat kerana prospek kerjaya yang luas, termasuk bekerja dalam sektor awam. Persoalannya, apakah bidang kerjaya yang patut dipilih oleh Anand dan apakah faktor yang menentukan pilihan kerjayanya itu?

(i)

(ii)

(iii)


Praktis 2
Tuliskan ayat bersusunan songsang yang terdapat dalam petikan dialog di bawah.

Dina dan adik-adiknya sedang berbual-bual tentang perancangan mereka ketika pulang ke kampung pada cuti hujung tahun nant.

Dina: Seronoknya. Tak sabar rasanya hendak pulang ke kampung.

Muzaffar: Sudah lama kita tidak pulang ke kampung. Berasa sungguh rindu akan datuk dan nenek saya.

Muari: Berbuah lebat agaknya pokok rambutan di seberang sungai. Dapatlah makan rambutan sambil berendam di dalam sungai.

Dina: Sungguh hebat imaginasi kamu. Kakak harap dapatlah kita berjumpa dengan anak-anak Pak Long dan Mak Ngah.

Muzaffar: Mesti meriah jika dapat berkumpul sekeluarga. Sungguh sedap dan menyelerakan masakan nenek. Gemuklah saya nanti jika tinggal sebulan di sana.

Suasana hening malam dipecahkan dengan derai ketawa mereka.

(i)

(ii)

(iii)


Praktis 3

Baca petikan dibawah dengan teliti, kemudian kenal pasti subjek dan predikat bagi setiap
ayat yang dihitamkan.

Penularan coronavirus ini yang disebarkan melalui ‘manusia kepada manusia’ ini perlu disekat dengan secepat mungkin melalui kaedah kuarantin. Pihak berkuasa perlu mewajibkan setiap penduduk di kawasan itu sentiasa berada di rumah atau kawasan yang dikategorikan selamat. Perkara ini bertepatan dengan arahan pihak berkuasa China untuk memperluas sekatan perjalanan keluar ke atas Wuhan dan tujuh lagi bandar sejak khamis lepas berikutan penularan coronavirus. Melihat perkembangan semasa wabak tersebut semua rakyat di negara ini yang ingin keluar negara dinasihatkan memberi keutamaan kepada kesihatan atau menangguhkan perjalanan mereka.

(Dipetik dan diubahsuai daripada ‘Utama Kesihatan Elak Jangkitan’
oleh Prof Dr Azizi Ayob, Berita Harian 29 Januari 2020)


1. Subjek :

Predikat :


2. Subjek :

Predikat :


3. Subjek :

Predikat :


Praktis 4

Baca petikan dibawah dengan teliti, cerakin ayat yang dihitamkan menjadi ayat tunggal.

Kesihatan aset penting dalam kehidupan manusia dan menjadi aspek utama dalam kesejahteraan masyarakat. Tanpa disedari, corak pengambilan makanan harian menunjukkan secara jelas tahap kesihatan seseorang pada masa depan. Kita tidak boleh bergantung kepada sistem dan kemudahan kesihatan semata-mata jika konsep gaya hidup yang betul tidak diamalkan. Gaya hidup masa kini yang serba pantas dan mencabar telah mengakibatkan peningkatan masalah kesithatan yang ketara. Kesihatan tidak hanya melibatkan soal makanan tetapi berkait rapat dengan proses gaya hidup seperti penjagaan diri dan emosi.

(Dipetik dan diubahsuai daripada ‘Ubah Gaya Hidup Lebih Sihat’
Sinar Harian, 21 Febuari 2020

i) Kesihatan aset penting dalam kehidupan manusia dan menjadi aspek utama dalam kesejahteraan masyarakat.
Ayat Tunggal :
a.

b.


ii) Gaya hidup masa kini yang serba pantas dan mencabar telah mengakibatkan peningkatan masalah kesihatan yang ketara.
Ayat Tunggal:
a.

b.


iii) Kesihatan tidak hanya melibatkan soal makanan tetapi berkait rapat dengan proses gaya hidup.
Ayat Tunggal:
a.

b.


Praktis 5

Baca petikan di bawah dengan teliti. Kenal pasti pola ayat bagi setiap ayat tersebut sama ada Frasa Nama + Frasa Nama (FN + FN), Frasa Nama + Frasa Kerja (FN + FK), Frasa Nama + Frasa Sendi Nama (FN + FSN) atau Frasa Nama + Frasa Adjektif (FN + FA)

Kawasan bandar merupakan penyumbang utama pembebasan karbon dioksida dan gas rumah tanaman akibat aktiviti manusia. Banyak faedah oleh hutan bandar ini. Hutan bandar yang berkualiti dan stabil dalam ekosistem sangat bagus. Pokok bandar mengurangkan karbon dioksida di atmosfera. Bidang perhutanan bandar perlu mencari pendekatan lebih kreatif. Penggunaan palma dalam perhutanan bandar sangat cantik

Dipetik dan diubah suai daripada
Hutan Bandar
Oleh Ahmad Azaruddin Mohd. Noor dan Adnan Mohammad
Dewan Kosmik, Jun/2011

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)


Praktis 6

Baca petikan di bawah dengan teliti. Kenal pasti pola ayat bagi setiap ayat yang bergaris sama ada Frasa Nama + Frasa Nama (FN + FN), Frasa Nama + Frasa Kerja (FN + F'K), Frasa Nama + Frasa Sendi Nama (F'N + FSN) atau Frasa Nama + Frasa Adjektif (FN + FA). Kemudian, bina dua ayat daripada mana-mana dua pola ayat terse but.

Perkataan Koronavirus dan COVID-19 kini merupakan satu terma yang tidak asing lagi bagi masyarakat Malaysia, malahan di seluruh dunia. Sejak mula dilaporkan pada Disember 2019, sebanyak 3.4 juta kes melibatkan lebih 240,000 kematian telah dilaporkan di seluruh dunia. Di Malaysia pula sebanyak 4,530 kes telah dilaporkan dengan jumlah kematian sebanyak 73 orang. Satu angka yang amat menakutkan yang berlaku dalam jangka masa yang singkat. Bagi memerangi virus COVID-19 ini, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 yang kini berlanjutan hingga fasa ketiga sehingga 12 Mei 2020. Beberapa perkara yang diulas untuk memastikan rakyat Malaysia >memahami isu-isu penting mengenai COVID-19 ini.

Dipetik dan diubah suai daripada
Episod Hitam COVID-19 dan Koronavirus: Antara Fakta dan Mitos
Oleh Dr. Muhammad Abdul Latiff Abu Bakar
03 Mei, 2020


(1)

(2)

(3)

(4)


Praktis 7

Baca petikan di bawah dengan teliti. Tukarkan ayat bersusunan biasa yang bergaris kepada ayat bersusunan songsang tanpa mengubah maksud asalnya.

Gelaran ‘Panglima Bahasa’ ini diberikan kepada Syed Nasir. Lantaran beliau dengan tegasnya memberikan jaminan bahawa sanggup hidup dan mati bersama-sama pejuang bahasa. Hal ini kerana, demi memperjuangkan dan mendaulatkan Bahasa Melayu dalam semua sektor. Pada bulan Februari tahun 1956, beliau_dilantik menyandang jawatan Pegawai Pelajaran Persekutuan. Seterusnya pada tahun 1957, Syed Nasir dilantik sebagai Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka. Pada masa tersebut, beliau menggantikan Professor Ungku Aziz. Selain itu, menurut buku Tun Syed Nasir (1996), DBP lahir hasil daripada Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ketiga yang diadakan di Singapura dan Johor Bahru. Rentetan Kongres Bahasa dan Persuratan tersebut yang seterusnya mengangkat Profesor Ungku Aziz yang bertugas di Universiti Malaya Singapura sebagai pengarahnya yang pertama.

Dipetik dan diubah suai daripada Tun Syed Nasir,
“Panglima Bahasa Yang Gigih Berjuang” Usahawan!
Oleh Irwan Hidayat Pendidik, Bil 134/2019


(1)

(2)

(3)Praktis 8

Berdasarkan petikan di bawah, bina enam ayat tanya yang lengkap dengan menggunakan kata tanya yang betul. Kata tanya yang digunakan hendaklah bersesuaian dengan frasa yang berhuruf condong.

Pelbagai langkah diambil untuk meningkatkan keupayaan personaliti bagi menyediakan diri murid sebagai pemimpin masa hadapan. Dalam hal ini murid di peringkat akar umbi perlu pengisian untuk membina ketahanan diri. Oleh itu pemimpin murid dalam pelbagai bidang telah diasuh dengan tiga komponen utama iaitu sikap serta jati diri, kemahiran dan ilmu kepimpinan. Sebagai persiapan membina dan melahirkan pelapis pemimpin masa hadapan yang kental berwibawa dan memiliki ciri-ciri unggul, satu usaha telah diyalankan oleh Majlis Guru Kaunseling Kemaman (MGKK). Baru-baru ini, seramai 26 pemimpin murid dari beberapa sekolah yang terpilih telah mengikuti diskusi bersama Johor Leaders Counsil (JSLC). Program julung-julung kali diadakan itu mendapat kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah Kemaman dan Jabatan Pendidikan Negeri Johor ( JPNJ ). Mereka diberi pendedahan dan pengisian ke arah membentuk jati diri pemimpin di samping menjalin perkongsian pintar bersama Johor Student Leader Counsil ( JSLC )

Dipetik dan diubah suai daripada Perkongsian Pintar Jelmakan Inovasi
Kepimpinan oleh Nurismas SN Pendidik, Bil 134/2019


(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)


Praktis 9

Berdasarkan petikan di bawah, kenal pasti dan tulis subjek dan predikat yang lengkap bagi tiga ayat yang anda pilih seperti yang berikut:

Orientasi Pusat Sumber Sekolah merupakan siri lapan buah buku yang sesuai untuk sekolah rendah dan menengah rendah. Pusat Sumber Sekolah di bawah Unit Kurikulum dipertanggungjawabkan kepada guru yang dinamakan sebagai Guru Perpustakaan dan Media. Buku ini memperkenalkan murid dengan kertas, kulit buku dan jaket buku. Nilai menyayangi buku terselit dalam buku ini. Selain itu, buku ini memperkenalkan fiksyen kepada para pembaca, dan murid diajar membuat sinopsis beberapa buah buku.

Dipetik dan diubah suai daripada: Orientasi Pusat Sumber Sekolah
Oleh: Soraya Nita binti Othman
Lagend Bookhouse & Distributor 2019


(1) Ayat : Orientasi Pusat Sumber Sekolah merupakan siri lapan buah buku yang sesuai untuk sekolah rendah dan menengah rendah
Subjek:

Predikat:


(2) Ayat : Pusat Sumber Sekolah di bawah Unit Kurikulum dipertanggungjawabkan kepada guru yang dinamakan sebagai Guru Perpustakaan dan Media
Subjek:

Predikat:


(3) Ayat : Buku ini memperkenalkan murid dengan kertas, kulit buku dan jaket buku
Subjek:

Predikat:


Praktis 10

Baca petikan di bawah dengan teliti. Tukarkan cakap ajuk yang bergaris kepada cakap pindah tanpa mengubah maksud asalnya.

Semasa kami sedang beratur untuk menaiki feri menyeberangi Selat Bhosporus, seorang lelaki tua menghampiriku. “Black market, black market? Lelaki tua itu begitu berani. Dia tidak berbisik-bisik seperti remaja tadi dan meletakkan sehelai jaket kulit bewarna hitam di atas lengannya.

‘Eh, lawanya jaket itu! Macam yang kita tengok kat Grand Bazaar semalam.
Murah ke?” tanya Shahmeem berminat.


Jangan peduli.” kataku
(Dipetik daripada Cerpen “Jaket Kulit Kijang dari
Istanbul” oleh Maskiah Haji Masrom dalam
antalogi Jaket Kulit Kijang dari Istanbul,
Kementerian Pelajaran Malaysia


(i)

(ii)

(iii)


Praktis 11

Baca petikan di bawah dengan teliti. Tukarkan cakap ajuk yang bergaris kepada cakap pindah tanpa mengubah maksud asalnya.

‘Jangan bimbang Allia, aku cuma menyediakan kau untuk bertemu Farisha kerana ada banyak maklumat yang aku perlu masukan semalam,” dalih Dr. Maxi untuk memudarkan curiga Allia.

"Aku dah kongsi banyak maklumat dengan dia pagi tadi. Mengapa esok aku perlu bersama dengan dia lagi?” Alia masih tidak puas hati.

Allia mendengus perlahan. Dia berasa agak berang kerana tidak mendapat maklumat sepenuhnya tentang rancangan Dr. Maxi.

Jangan bimbang Allia. Selepas 10 minit kau berada dalam bilik Farisha pagi esok,
kami akan berikan arahan seterusnya,” terang Agram pula.


(i)


(ii)

(iii)Praktis 12

Berdasarkan petikan di bawah bina enam ayat tanya yang lengkap dengan menggunakan kata tanya yang betul bagi frasa yang bergaris. Kata tanya yang digunakan hendaklah bersesuaian dengan frasa yang berhuruf condong.

Perbuatan membuli menerusi alam maya akan meninggalkan kesan kepada mangsa apabila tekanan emosi berlaku semasa atau selepas menggunakan internet. Internet dianggap kemudahan yang boleh menganggu perasaan mangsa. Situasi menjadi lebih parah apabila mangsa kerap mengasingkan diri daripada mereka berinteraksi dengan rakan dan ahli keluarga. Ada kes berlaku dalam kalangan ahli keluarga yang terjejas prestasi pelajaran mereka di sekolah berbanding dengan rakan-rakan yang lain. Hal ini berlaku apabila mangsa selalu memikirkan masalah yang dihadapi sehingga mengabaikan pelajaran akan membimbangkan ibu bapa kerana konflik berlaku sesama ahli keluarga walaupun berpunca daripada perkara yang remeh. Dari aspek yang lain pula, mereka yang dibuli berhasrat untuk berhenti daripada menggunakan komputer atau telefon bimbit. Situasi ini berlaku kerana mangsa buli siber berasa takut atau fobia apabila hendak menggunakan kemudahan tersebut.

Dipetik dan diubah suai daripada ‘Gejala Buli di manakah Kesudahannya’,
Oleh Amirah Abd. Rahman,
Dewan Siswa, Bil.03/2018.


(i)

(ii)
(iii)
(iv)

(v)
(vi)


Praktis 13

Berdasarkan petikan di bawah bina enam ayat tanya yang lengkap dengan menggunakan kata tanya yang betul bagi frasa yang bergaris. Kata tanya yang digunakan hendaklah bersesuaian dengan frasa yang berhuruf condong.

Coklat hitam juga dipanggil ‘dark chocolate’. Selain baik untuk kesihatan jantung, coklat hitam mampu mengurangkan pembekuan kolesterol. Kajian menunjukkan memakan coklat hitam mengikut kuantiti yang dibenarkan setiap hari selama dua minggu boleh membantu menurunkan tekanan darah dengan ketara. Selain itu bagi wanita, coklat hitam ini mampu menjadikan kulit bersiri dan mengekalkan awet muda kerana mengandungi mineral serta vitamin A, C dan E, meningkatkan peredaran darah sehingga ke otak dan merangsang ingatan. Anda tidak perlu bimbang kerana lemak yang terdapat dalam coklat hitam ini tidak menggemukan. Ibu bapa disaran memperkenalkan coklat hitam kepada anak dan mengajar mereka mengenai khasiat coklat hitam. Bagaimanapun, majoriti kanak-kanak tidak gemarkan coklat hitam kerana rasa yang pahit berbanding coklat yang dikomersialkan.

Dipetik dan diubah suai daripada ‘Coklat hitam pilihan terbaik
Oleh Aida Adilah Mat
My Metro, 3 Januari 2020.


(i)

(ii)
(iii)

(iv)
(v)
(vi)


Praktis 14

Berdasarkan petikan di bawah, kenal pasti dan tulis subjek dan predikat yang lengkap bagi tiga ayat yang anda pilih seperti berikut:

Malaysia terus mengorak langkah dalam bidang penerokaan angkasa lepas apabila melaksanakan program penghantaran angkasawan pertama ke angkasa lepas melalui kerjasama dengan beberapa buah negara lain. Pemilihan calon angkasawan pertama negara tidak menghadapi sebarang masalah kerana ramai peserta telah menawarkan diri untuk menyertainya. Calon-calonnya terdiri daripada pendidik, doktor, jurutera, saintis dan juruterbang. Kejayaan program ini memberikan impak yang besar kepada negara untuk terus maju dalam bidang penerokaan angkasa lepas. Negara dapat menjalinkan kerjasama yang lebih erat dengan negara-negara yang sudah maju dalam bidang tersebut. Kerjasama dengan negara- negara terbabit membolehkan rakyat Malaysia mencontohi cara mereka bekerja dalam bidang tersebut.

(Dipetik dan diubah suai daripada “Meneroka
Angkasa Lepas” oleh Haslin Ghafur, Utusan
Malaysia, 26 Mei 2006)


1. Walaupun semua tingkap dan pintu masih belum dibuka, hening pagi masih lagi dapat dirasai dalam kediaman kami sekeluarga.
Subjek :

Predikat :


2. Topi keledar dan kunci motosikal ayah sudah tiada di atas almari.
Subjek :

Predikat :


3. Ayat tidak dapat datang kerana rakan sekerjanya bercuti untuk menghantar anaknya ke asrama.
Subjek :

Predikat :


Praktis 15

Berdasarkan petikan di bawah, kenal pasti dan tulis dua ayat tunggal yang lengkap bagi tiga ayat majmuk yang anda pilih seperti yang berikut :

Udara seyuk menyapa tubuhku di luar. Walaupun semua tingkap dan pintu masih belum dibuka, hening pagi masih lagi dapat dirasai dalam kediaman kami sekeluarga. Cahaya mentar1 subuh sudah meninjau sedikit ke dalam ruang tamu. Patutlah ibu sudah bising, bisikku kepada diri sendiri. Topi keledar dan kunci motosikal ayah sudah tiada di atas almari. Baju kerjanya pun masih belum kulihat dari kelmarin. Aku masih ingat lagi peristiwa itu. Hari pertama aku di sekolah, ibu telah menghantarku bersama-sama kakak pada masa itu. Ayah tidak dapat datang kerana rakan sekerjanya bercuti untuk menghantar anaknya ke asrama.

(Dipetik dan diubah suai daripada “Surat untuk Kakak”
oleh Muhammad Zahir Mad Shah, Dewan Siswa,
Oktober 2017)


1. Pemilihan Calon angkasawan pertama negara tidak menghadapi sebarang masalah kerana ramai peserta telah menawarkan diri untuk menyertainya.
Subjek :

Predikat :


2. Kejayaan program ini memberikan impak yang besar kepada negara untuk terus maju dalam bidang penerokaan angkasa lepas.
Subjek :

Predikat :


3. Negara dapat menjalin kerjasama yang lebih erat dengan negara-negara yang sudah maju dalam bidang tersebut.
Subjek :

Predikat :


Soalan 16

Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian tukarkan ayat yang dihitamkan kepada ayat pasif tanpa mengubah maksud asalnya.

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) menerajui transformasi pertanian supaya menjadi sektor moden dan kompetitif sehingga memberi pulangan lumayan kepada pengusaha tanaman, ternakan dan perikanan. Kementerian sentiasa memberi galakan kepada kumpulan sasar untuk mengusahakan aktiviti pertanian secara moden dengan aplikasi teknologi dan inovasi. Kerajaan telah memperuntukan RM43 juta kepada Industri Pertanian 4.0 bagi membangunkan baka berkualiti dan berproduktiviti tinggi, seterusnya memacu ekonomi negara melalui sektor agromakanan. Kerajaan turut menyediakan dana bersesuaian bagi menyokong petani, nelayan dan penternak, terutama yang menceburi bidang keusahawanan. Yang pasti, teknologi adalah strategi utama bagi mengurangkan kebergantungan kepada buruh asing serta meningkatkan minat belia untuk menyertai sektor ini sebagai usahawan. Semua pihak perlu melaksanakan transformasi bidang pertanian dan industri makanan supaya sektor agromakanan menjadi lebih moden, dinamik dan kompetitif.

Sumber: Dipetik dan diubah suai daripada BH Online, 27 Mei 2020


(i)

(ii)
(iii)


Praktis 17

Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian tukarkan ayat yang dihitamkan kepada ayat aktif tanpa mengubah maksud asalnya.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menjalankan tugas pencegahan dan pemadaman kebakaran. Badan beruniform ini juga bertanggungjawab dalam menguatkuasakan undang-undang yang berkiatan dengan aspek keselamatan. Agensi kerajaan dan swasta yang menjalankan kawad kebakaran sebenarnya turut dibantu oleh pihak bomba. Kempen untuk menyedarkan masyarakat tentang keselamatan dan bahaya kebakaran juga diadakan oleh mereka. JBPM bertanggungjawab untuk memastikan sesebuah bangunan mempunyai ciri-ciri keselamatan. Mereka memastikan setiap bangunan dilengkapi sistem amaran dan alat pemadam api agar berfungsi dengan baiknya. Kerja-kerja forensik kebombaan dijalankan pihak bomba untuk menyiasat punca kebakaran dan seterusnya melaksanakan pendakwaan di mahkamah selepas berlaku suatu kebakaran.

Sumber: Dipetik dan diubah suai daripada www.bomba.gov.my


(i)


(ii)


(iii)


Praktis 18

Baca petikan di bawah dengan teliti. Kenal pasti jenis-jenis ayat yang bergaris berikut sama ada ayat tersebut ayat penyata, ayat tanya, ayat seruan aiau ayat perintah.

Apakah cara terbaik menjaga pemakanan seseorang supaya lebih selamat? Keselamatan makanan terjamin dengan menggunakan bahan mentah segar serta dimasak dengan sempurna. Pengambilan kuantiti_ makanan juga perlu dikawal dengan mengurangkan makan yang tingi kandungan gula, lemak dan garam. Hal ini dikatakan demikian kerana makanan bergaram menyebabkan penyakit darah tinggi. Makanan manis_ boleh menyebabkan penyakit diabetes. Jangan mengambil makanan ringan dan makanan segera terlalu. banyak. Makanan berlemak pun boleh menyebabkan obesiti. Wahai ibu bapa, jagalah pemakanan anak-anak! Makanan seimbang penting untuk menjaga kesihatan diri dan keluarga.

Dipetik dan diubah suai daripada
‘Pilih Pemakanan Seimbang, Kekal Gaya Hidup Sihat’
Oleh Hamizah Badiran
Dewan Siswa, Bil. 2/2018


(i)
(ii) (iii)

Praktis 19

Berdasarkan petikan di bawah, tukarkan ayat aktif kepada ayat pasif.

Kementerian Kesihatan mengingatkan semua rakyat Malaysia agar sentiasa mengamalkan cara hidup sihat dan kekal aktif sepanjang musim Aidilfitri ini, sekali gus dapat menikmati kemeriahan perayaan bersama-sama keluarga dengan sempurna. Datuk Dr.Noor Hisham Abdullah turut menasihati orang ramai dengan memastikan persekitaran rumah bersih bagi mengelakkan pembiakan nyamuk yang boleh menyebabkan penyakit denggi,chikungunya,malaria dan lain-lain penyakit bawaan vector.Oleh itu,kita perlu menyediakan juadah dengan mengutamakan amalan kebersihan dan keselamatan makanan yang menggunkan bahan mentah segar.

(Dipetik dan diubah suai daripada “Amal Cara Hidup Sihat,
Jaga Kebersihan Rumah Elak Penyakit’, Berita Harian Online,Jun 2019)


(i)


(ii)


(iii)Praktis 20

Baca petikan di bawah dengan teliti. Tukarkan ayat aktif yang bergaris kepada ayat pasif
tanpa mengubah maksud asalnya.

Tunku Abdul Rahman telah menyuarakan cadangan asal penubuhan Gagasan Persekutuan Malaysia. Lanjutan daripada cadangan Tunku itu, satu Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia (JPPM) telah ditubuhkan bagi mengadakan rundingan dengan pemimpin wilayah yang terlibat. Satu persidangan telah diadakan untuk memberikan penjelasan tentang gagasan Malaysia kepada pemimpin dan rakyat Borneo Utara dan Selatan. Rakyat Borneo Utara dan Sarawak mengemukakan segala masalah dan syarat-syarat berkaitan hak perlindungan berpelembagaan. Ahli Suruhanjaya Cobbold telah mengadakan lawatan ke-35 buah tempat di Borneo Utara dan Sarawak.

Dipetik dan diubah suai daripada
Malaya kepada Malaysia oleh Siti Khadijah Baharudin,
Dewan Siswa, Bil 6/2019


(i)

(ii)
(iii)
Klik untuk jawapannya

1 2


If anyone has anything to discuss regarding to the kindly please comment in the facebook page here.
如有需要讨论任何题目或有什么要基于改进的留言可到 面书上 留言。